Συμβουλές διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Συμβουλές διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε γυναίκα έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Ωστόσο, υπήρξαν για πολλά χρόνια παρερμηνείες ως προς τις πραγματικές ανάγκες της εγκύου. Ως αποτέλεσμα, αρκετές φορές η υπερβολή και οι λανθασμένες επιλογές γευμάτων και σνακ οδηγούσαν σε δυσφορία ή και σε προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, είναι απαραίτητη η ενημέρωση σχετικά με τις υγιεινές επιλογές που θα βοηθήσουν τη γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη. Εξάλλου, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών αλλαγών, που θα κρατήσουν μια ζωή!

 Τι Πρέπει Να Προσέχετε Διατροφικά Κατά την Εγκυμοσύνη;

Ορίστε η βάση για μια επιτυχημένη, άκρως υγιεινή διατροφή που βοηθά τη μητέρα και το παιδί:

  • Ποιότητα, Όχι Ποσότητα: Είναι σημαντικό να κατανοήσει η έγκυος ότι δε χρειάζεται να τρώει για δύο. Σίγουρα υπάρχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες κατά τις 9 μήνες της κύησης, όπως και κατά το θηλασμό. Όμως, αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσα από ένα υγιεινό μενού που περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη και τρόφιμα με φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά κι έξυπνες επιλογές υδατανθράκων.

 

  • Φυλλικό Οξύ: Το φυλλικό ή φολικό οξύ είναι η βιταμίνη Β9. Είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στο έμβρυο. Επομένως, ακόμη και κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σύλληψης, δεν θα πρέπει να παραλείπεται από τη διατροφή της γυναίκας. Μπορείτε να το βρείτε και σε μορφή συμπληρώματος στα φαρμακεία.

 

  • Προσοχή στα Σνακ: Πολλές φορές η έλλειψη σνακ αποτελεί τροχοπέδη στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Συνεπώς, τα ιδανικά σνακ μπορούν να φανούν ωφέλιμα στην εγκυμοσύνη και να εξισορροπήσουν το ζάχαρο. Ως παραδείγματα ωφέλιμων και υγιεινών σνακ, μπορείτε να προμηθευτείτε ξηρούς καρπούς κι αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών και φρουτοσαλάτες, όπως και τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών ή ακόμη και φρουτοχυμούς ή smoothies.

 

  • Αγαπήστε το Ψάρι: Καλώς ή κακώς, το ψάρι και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικά ωφέλιμες πηγές πρωτεΐνης και Ω-3 λιπαρών. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνηθίσετε να τρέφεστε με τέτοιου είδους επιλογές. Με τους σωστούς συνδυασμούς και με το κατάλληλο μαγείρεμα, θα δείτε πως το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πολύ νόστιμα!

 

  • Ενυδατωθείτε: Η σωστή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω της σωστής διατροφής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε το νερό και προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια με νερό κάθε ημέρα. Φυσικά και αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υιοθετηθεί και πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

Στην εγκυμοσύνη συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας. Ορισμένες από αυτές μας κάνουν να φοβόμαστε μπροστά στο άγνωστο. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να παραμείνουμε υγιείς και να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες και τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας. Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τον καθένα μας. Πολύ περισσότερο κατά την εγκυμοσύνη, τόσο η έγκυος γυναίκα όσο και το έμβρυο που αναπτύσσεται μέσα της χρειάζονται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τη διατροφή σας και, αν δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποταθείτε σε κάποιον ειδικό. Ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει εύκολα και εξατομικευμένα, να φροντίσετε την υγεία του μωρού, αλλά και τη δική σας!

Πάντα με υγεία