Πεπτικό Έλκος και Σωστή Διατροφή

By Uncategorised

Το πεπτικό έλκος είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που υποφέρουν από αυτό. Συχνά το πρόβλημα οξύνεται με την κατανάλωση τροφής, σε αντίθεση με άλλα έλκη που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής. Φυσικά, σαφής διάγνωση σε σχέση με το πεπτικό έλκος μπορεί μονάχα να ολοκληρωθεί μέσω της γαστροσκόπησης. Όσο για τα αίτια εμφάνισής του, αυτά ποικίλουν και περιλαμβάνουν το οξύ και παρατεταμένο άγχος, το κάπνισμα και την κατανάλωση πολλών φαρμάκων.  

Read More

Παιδική Παχυσαρκία και o Ρόλος του Διαιτολόγου

By Uncategorised

Πολλές φορές το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας τείνει να υποβαθμίζεται στην οικογένεια. Ειδικότερα, οι γονείς επαναπαύονται από την πεποίθηση πως μεγαλώνοντας το παιδί θα ψηλώσει και θα χάσει το περιττό του βάρος χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους του. Ωστόσο, αν το παιδί είναι παχύσαρκο, δεν φτάνουν μονάχα τα ευχολόγια και οι ελπίδες πως με την ανάπτυξη έρχεται και η επίτευξη του ιδανικού βάρους αυτομάτως. Επομένως, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια στοχευμένη σύμπραξη των γονέων και της οικογένειας γενικότερα με τον επαγγελματία, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την επιστήμη της διατροφής. Με λίγα λόγια, χρειάζεται η συμβολή ενός διαιτολόγου.  

Read More

Ο Σίδηρος και οι Φυτικές ίνες στην Πρόληψη Ασθενειών

By Uncategorised

Πολλές ασθένειες οφείλονται στην κληρονομικότητα κι έτσι, όσο κι αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ταυτότητα των γονιδίων μας. Ωστόσο, η σωστή διατροφή και η καλή υγεία μπορούν να μας ωφελήσουν και να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με περισσότερα εφόδια. Αν αναζητάτε τρόπους να εξοπλιστείτε απέναντι στις ασθένειες και στα δυσάρεστα της κληρονομικότητας, επικεντρωθείτε στην αυξημένη πρόσληψη σιδήρου.

Read More

Αφροδισιακές Τροφές για τη Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

By Uncategorised

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο όμορφες (και πολυέξοδες) γιορτές στο κόσμο, εξαιτίας της έντασης των συναισθημάτων που ξεχειλίζουν. Τα ερωτευμένα ζευγάρια βρίσκουν μια ακόμη αφορμή, ώστε να έρθουν πιο κοντά και να βροντοφωνάξουν για την αγάπη τους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο έρωτας περνά από το στομάχι. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιλέξουμε ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε αρώματα, γεύσεις και υφές, γεμάτο φαντασία και συναρπαστικούς συνδυασμούς.

Read More

Οι Διατροφικές Μόδες και οι Κίνδυνοι τους

By Uncategorised

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλο και κάποια νέα δίαιτα εμφανίζεται στο προσκήνιο και διεκδικεί τον τίτλο της καινούριας μόδας. Πολλοί οι ακόλουθοι που σπεύδουν να τη δοκιμάσουν, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή τους για τη γευστική αυτή καινοτομία. Όμως, λίγο αργότερα κάτι καινούριο βλέπει το φως της δημοσιότητας και συνήθως η προηγούμενη δίαιτα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ορισμένες δίαιτες, ωστόσο, δείχνουν να αντέχουν στην πάροδο του χρόνου. Κάποιες από αυτές, πολύ κακώς. 

Read More

Η Ισορροπημένη Διατροφή ως Παράδοση

By Uncategorised

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα παιδιά μας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι, ακόμη κι αν φροντίζουμε να τους παρέχουμε υγιεινές επιλογές στο φαγητό τους, είναι απαραίτητο να υιοθετούμε κι εμείς αυτές τις επιλογές. Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος, έτσι ώστε να προδιαθέτουμε το παιδί μας να τρέφεται ισορροπημένα σε όλη του τη ζωή. Ωστόσο, αν και στη θεωρία κάτι τέτοιο είναι θεμιτό, εντούτοις η δομή της οικογένειας και οι διατροφικές συνήθειες των προηγούμενων γενιών στέκονται εμπόδια σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Read More

Καταστρέφουν τα Σαββατοκύριακα τη Δίαιτά Σου;

By Uncategorised

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα Σαββατοκύριακα αποτελούν ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Στις μικρές ηλικίες των παιδιών που πάνε σχολείο και μετέπειτα σπουδάζουν, αυτό μπορούμε να πούμε πως αποτελεί δεδομένο, με την διαφορά πως θα πρέπει να ασχοληθούν και με τα διαβάσματά τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Read More

Ευαισθησία στα Θειώδη: Τι Να Προσέξετε

By Uncategorised

Σε μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, συνήθως τα θειώδη άλατα δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και να μη νιώθουν κανένα αρνητικό σύμπτωμα στον οργανισμό τους. Η ευαισθησία στα θειώδη μπορεί να φανεί μέσα από ένα ειδικό τεστ κι αποκαλύπτει πολλά για την καλή κατάσταση της υγείας μας. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να ανήκετε κι εσείς ανάμεσα στα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στα θειώδη, καλό θα είναι να διαβάσετε περισσότερα! Read More

Έλλειψη Σιδήρου: Ποια είναι τα Συμπτώματα

By Uncategorised

Η έλλειψη σιδήρου επιφέρει αρκετά προβλήματα στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό κι όσοι δε λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα σιδήρου σε καθημερινή βάση, παρουσιάζουμε συμπτώματα που πρέπει να τα κατανοήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Διαφορετικά, η έλλειψη σιδήρου είναι ικανή να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Φυσικά, ο γιατρός Ή διαιτολόγος μπορεί να μας προτείνει ακόμη και συμπληρώματα σιδήρου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ορισμένες φορές, οι ανάγκες μας σε σίδηρο είναι αυξημένες (όπως για παράδειγμα οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν).

Read More

Ελαιόλαδο Ελιξίριο Ζωής

By Uncategorised

Όλοι γνωρίζουμε πλέον πως το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική διατροφική επιλογή, που ωφελεί τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό κι ορισμένοι δε διστάζουν να το χαρακτηρίσουν ως «ελιξίριο ζωής»! Με υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και με σπουδαία θρεπτική αξία, το ελαιόλαδο πρέπει να συντροφεύει το καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα. Η θεσπέσια γεύση του αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την κατανάλωσή του, ιδιαίτερα σε ωμή μορφή.

Read More