Πως να αποδεσμευτείς από τις τύψεις και να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις o,τι τρως.

By Hunger, Nutrition, Διατροφή, Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Πως να αποδεχθείς το φαγητό ως πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης:

Το φαγητό είναι εξαίσιο και είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθεις ευχαρίστηση όταν το τρως ή το πίνεις. Κατ’ ακρίβεια, εάν ξεκινήσεις να τρως μόνο φαγητά που πραγματικά σου αρέσουν θα παρατηρήσεις ότι θα τρως σε πιο μικρές ποσότητες επειδή δεν θα σου μένει το αίσθημα του απωθημένου. Και να θυμάσαι πάντα ότι δεν υπάρχει λόγος για ενοχές όταν τρως το φαγητό που σου αρέσει εφόσον είσαι πραγματικά στη διάθεση για να το φας και δεν το χρησιμοποιείς ως υποκατάστατο για συναισθηματική σου άνεση. Η σχέση που έχεις με το φαγητό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ωραία όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακρυπρόθεσμα.

Εστίασε στο να νιώθεις υπέροχα:

Υπάρχει ένα τεστ που ο καθένας μας μπορεί να επωφεληθεί εάν το κάνει και αυτό είναι απλά να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν αυτό που τρως σε κάνει να νιώθεις καλά τη δεδομένη στιγμή που το τρως, δύο ώρες μετά ή την επόμενη μέρα. Αν η απάντηση είναι ναι σε όλες τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε μην στερείς τον εαυτό σου από αυτή τη χαρά. Αν η απάντηση είναι όχι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις τότε ήρθε η ώρα να κάνεις μια ειλικρινή και γεμάτη κατανόηση συζήτηση με τον εαυτό σου για τη σχέση σου με το φαγητό, το λόγο που το θέλεις και το τρως, τα συναισθήματα που τρέφεις κτλ. Εστιάσου στο να νιώθεις υπέροχα και βρες τον τρόπο να περιλάβεις το φαγητό σε αυτό το θετικό συναίσθημα.

Πως να τρως με μέτρο μη διαιτητικά φαγητά:

Γνωρίζεις πως έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα μέσω της οποίας ανακαλύφθηκε ότι τα επίπεδα ορμονών που προκαλούν το αίσθημα της πείνας αυξανόταν στα υποκείμενα όταν έτρωγαν φαγητό που έγραφε τη λέξη «διαιτητικό»; Όμως σίγουρα γνωρίζεις από δική σου εμπειρία ότι νιώθεις πιο πολλή ικανοποίηση και ευχαρίστηση όταν τρως φαγητά που είναι πλήρη σε λιπαρά. Ο λόγος είναι διότι το σώμα σου δεν έχει ανάγκη από τεχνητά σάκχαρα, ψεύτικα λιπαρά κτλ. Για μια πιο υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να κόψεις εντελώς τα λιπαρά, αλλά να βρεις τον τρόπο να τρως με μέτρο οτιδήποτε τραβά η ψυχή σου. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά και να είσαι υγιής με καλή διάθεση κάθε μέρα της ζωής σου. Αν έχεις δυσκολία στο να βρίσκεις την ισορροπία με τις σωστές ποσότητες, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τις πιο πάνω συμβουλές για να αποκτήσεις πιο ενστικτώδης στρατηγικές κατανάλωσης φαγητού.

 

 

Πως να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. 

By Nutrition, Υγιεινή Διατροφή, ΦρούταNo Comments

Πως να αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. 

Η σχέση σου με το φαγητό είναι μόνιμη και μακροχρόνια και είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι είναι πολύ σημαντική για να την έχεις στο θεωρείο σαν το φάντασμα της όπερας. 

Εάν καταφέρεις να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό θα βιώσεις τα ευεργετικά της αποτελέσματα στη ζωή σου. Επένδυσε στο κτίσιμο γερών θεμελίων που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτής της σχέσης ως δώρο για τον εαυτό σου. 

Μην περιμένεις μέχρι τα Χριστούγεννα ή τα επόμενα σου γενέθλιά, ξεκίνα τώρα αποφεύγοντας τις ταμπέλες. Άστες για καθοδήγηση στο δρόμο. Σκέψου πόσο πιο απλή και όμορφη θα ήταν η ζωή σου αν δεν υπήρχε ο όρος “φαγητό χωρίς ενοχές”. Όταν σκέφτεσαι ότι κάποιες τροφές σου προκαλούν τύψεις ή σε ωθούν σε διατροφικές “αμαρτίες” είναι σαν να έχεις παραδώσει τον έλεγχο στο φαγητό για τα αρνητικά συναισθήματα που σε καταβάλλουν και σε καταπονούν όταν τρως. Η αλήθεια είναι ότι αυτός που έχει μετατρέψει το φαγητό στους δαίμονες που σε κατατρέχουν δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η θετική πλευρά όμως είναι ότι αφού εσύ τα δημιουργείς όλα, εσύ είσαι το άτομο που έχει τη δύναμη να φτιάξει τη σχέση σου με το φαγητό. Ξεκίνα λοιπόν με την διαγραφή των όρων “καλό” και “κακό” φαγητό. Δεν αναφερόμαστε σε εκείνες τις περιπτώσεις που απλά θα πεις «Ουάου, λατρεύω αυτό το φαγητό. Είναι πολύ καλό.» ή « Γιαξ, το γάλα έχει χαλάσει. Είναι κακό.», αλλά όταν νιώθεις ότι είσαι καλός ή κακός επειδή έφαγες ένα συγκεκριμένο φαγητό.

Είναι καιρός να αποδεχτείς ότι τα φαγητά είναι απλά φαγητά. Η λέξη από μόνη της έχει ουδέτερη σημασία. Εκείνο που κάνει ένα φαγητό να είναι “καλό” ή “κακό” είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και τα συναισθήματα που τρέφεις για το συγκεκριμένο φαγητό. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο το καταναλώνεις μπορεί να προσδιορίσει τη σχέση που επιλέγεις να έχεις με το φαγητό αυτό. Ξεπέρασε τους φραγμούς που έχεις βάλει στον εαυτό σου, εφοδιάσου με τα αγαπημένα σου φαγητά και σπάσε τον μύθο ότι το φαγητό έχει μια διαβολική δύναμη που σε τραβάει προς τον πάτο.

Όπως η αγάπη είναι τροφή για την ψυχή σου, αλλά το να μάθεις να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου είναι πρόκληση για τον καθένα μας έτσι και με το φαγητό, ενώ αποτελεί τροφή για το σώμα μας το να μάθουμε να αγαπούμε το φαγητό και να το απολαμβάνουμε δεν αποτελεί μόνο πρόκληση αλλά είναι πραγματικά δύσκολο, όμως όχι αδύνατο.

Όταν σου αρέσει η γεύση του φαγητού που τρως σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία και ανυψώνει την διάθεση σου και ξαφνικά εκείνο το συγκεκριμένο φαγητό σου φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή, ανεξάρτητα από τα λιπαρά και τις θερμίδες που έχει.

Από την άλλη, όταν δεν απολαμβάνεις γευστικά ένα φαγητό, ακόμα και να ξέρεις ότι είναι θρεπτικό για το σώμα σου, δεν είσαι στη διάθεση να το φας και δεν νιώθεις ωραία όταν το τρως καταλήγοντας να μην ευχαριστιέσαι με αυτό που έφαγες και να θέλεις να φας κάτι άλλο.

Σημασία έχει να απολαμβάνεις αυτό που τρως, χωρίς ταμπέλες, και με βάση τη δική σου ξεχωριστή ταυτότητα και προτιμήσεις. Δεν έχει σημασία πόσες ηθοποιοί ή τραγουδίστριες τρώνε ή πίνουν το συγκεκριμένο φαγητό, εάν εσένα δεν σου αρέσει τότε απλά δεν θα το απολαύσεις.

Έτσι λοιπόν, ακολούθα τις δικές σου επιλογές και ξεκίνα να απολαμβάνεις την ελευθερία που έχεις να επιλέγεις αυτό που αρμόζει στις δικές σου γευστικές προτιμήσεις, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το κτίσιμο μας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό.

Πως να εξερευνήσεις τη δημιουργικότητα σου στην κουζίνα.

By βιταμίνες, Διατροφή, σνακ, Υγιεινή Διατροφή, ΦρούταNo Comments

Πως να εξερευνήσεις τη δημιουργικότητα σου στην κουζίνα.

Εξέτασες ποτέ πόση δημιουργικότητα έχεις στην κουζίνα; Σου υποσχόμαστε πως αν το δοκιμάσεις τα αποτελέσματα θα σε καταπλήξουν! Γι’ αυτό μην το αναβάλλεις άλλο, κάνε το πρώτο βήμα προς την κουζίνα σου και ανακάλυψε την καλλιτεχνική σου πλευρά.

Λατρεύεις τα μαθηματικά αλλά δεν ξέρεις πως να τα εφαρμόσεις στην καθημερινότητα σου; Σου έχουμε τη λύση∙ η προετοιμασία φαγητού προϋποθέτει προσεκτικούς υπολογισμούς, αθροίσματα υλικών και νόστιμες εξισώσεις που θα αφήσουν όσους δοκιμάσουν το αποτέλεσμα άφωνους!

Επιπρόσθετα, μπορείς να ανακαλύψεις την ευφυία της επιστήμης της διατροφής ακολουθώντας έτοιμες συνταγές γνωστών σεφ.  Οι γεύσεις είναι άπειρες και ο ουρανός είναι το όριο. Αν βάλεις κάτι στο μυαλό σου, μπορείς να το πετύχεις.

Και αν όλα τα πιο πάνω δεν σου ταιριάζουν μπορείς απλά να κόψεις, με αγάπη πάντα, λίγο αγγούρι, στόλισε το με ψιλοκομμένο δυόσμο και παρθένο ελαιόλαδο, ανακάτεψε τα σε ένα όμορφο μπωλ με γιαούρτι και έτσι έχεις έτοιμο το σπιτικό σου τζατζίκι.

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Jamie Oliver (αν και δεν θα μας πείραζε να ερχόταν στην κουζίνα μας) για να δημιουργήσεις τα μικρά σου γευστικά θαύματα. Η αλήθεια είναι ότι όπως οποιοσδήποτε, έτσι και εσύ, μπορείς να περάσεις όμορφα στην κουζίνα και να ετοιμάσεις ότι τραβάει η ψυχή σου. Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι να βάλεις όλη την καλή σου διάθεση σε ότι και να φτιάξεις.

Οι διατροφικές δημιουργίες θα σε βοηθήσουν αν απολαύσεις τη διαδικασία του να φτιάξεις τα δικά σου γεύματα και σνακ. Το όλο νόημα είναι να ευχαριστήσεις το σώμα σου με θρεπτικά φαγητά που θα σε βοηθήσουν παράλληλα να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό. Πραγματικά, τα αποτελέσματα θα προσθέσουν μια νότα χαράς στη ζωή σου που έχει την δύναμη να αλλάξει την καθημερινότητα σου προς το καλύτερο.

Όλη η αλήθεια για την ασπαρτάμη

Όλη η αλήθεια για την ασπαρτάμη

By Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα, καθώς πρέπει να εγκαταλείψουν εντελώς τις κακές διατροφικές τους συνήθειες όταν ξεκινούν υγιεινή διατροφή. Τα αναψυκτικά αδιαμφισβήτητα βρίσκονται στην κορυφή με τις διατροφικές ατασθαλίες της σύγχρονης εποχής. Το οξύμωρο βρίσκεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι αγνοούν την επικινδυνότητα αυτών των τροφών. Ειδικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, με την επιγραφή «διαίτης» ή πιο «υγιεινή επιλογή»! Η ασπαρτάμη είναι το κύριο συστατικό των περισσότερων αναψυκτικών διαίτης. Και πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη τεχνητή γλυκαντική ουσία. Μα γιατί; Read More

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τη δυσανεξία στο γάλα;

By βιταμίνες, γάλα, Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από δυσανεξία, σε σχέση με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, τέτοιες παθήσεις δεν πρέπει να συγχέονται και να ερμηνεύονται ως μία. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ διαφορετική από τη δυσανεξία στη πρωτεΐνη του γάλακτος. Η δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος έχει αυξηθεί μάλιστα τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα που προκαλεί. Read More

Μαρούλι: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Μαρούλι: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

By Διατροφή, Υγιεινή Διατροφή, ΦρούταNo Comments

Στον κόσμο των λαχανικών, υπάρχουν εκείνα που προσελκύουν όλη την προσοχή και άλλα που μένουν εκεί, ξεχασμένα και κάπως υποτιμημένα. Εάν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε το μαρούλι και ειδικά το μαρούλι τύπου iceberg, θα χρησιμοποιούσαμε τη δεύτερη κατηγορία χωρίς αμφιβολία. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, σχεδόν σε δίλημμα, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στον αν θα επιλέξουν το μαρούλι επειδή τους αρέσει η γεύση ή θα το αποφύγουν, λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών. Read More

10 υπερτροφές που μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε στιγμή

10 υπερτροφές (superfoods) που μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε στιγμή

By βιταμίνες, Διατροφή, Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξίσου επωφελή για την υγεία μας. Φυσικά, οποιαδήποτε τροφή εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία είναι θρεπτική και επομένως μπορείτε να την απολαμβάνετε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά φρούτα και λαχανικά που είναι εκπληκτικά για την υγεία και την ευεξία σας. Read More

Τροφες που πρεπει να αποφεύγετε κατα την εγκυμοσύνη

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

By Διατροφή, Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά όταν πρόκειται για τον τομέα της διατροφής. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το ποια τρόφιμα επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο σαφή και υπάρχουν μονάχα ελάχιστοι περιορισμοί. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να αποδειχθούν σοβαροί. Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με αυτά τα τρόφιμα, για να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα. Read More

Πώς να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας

Πώς να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας

By βιταμίνες, Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν μόνοι τους. Όταν είστε μόνοι, το μυαλό σας αρχίζει να σκέφτεται σε άλλο επίπεδο, πιο βαθιά από οτι συνήθος. Τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί σε κάποιες σκοτεινές σκέψεις – πράγματα που θέλατε να κάνετε ή πράγματα που επιθυμείτε να μην ειχετε κάνει. Εάν δεν μπορείτε να είστε μόνοι για πολύ καιρό, τότε ο λόγος είναι ίσως γιατί δεν έχετε μάθει πώς να αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας.  Read More

Πώς να χειριστούμε τις καθημερινές λιγούρες

Πώς να χειριστούμε τις καθημερινές λιγούρες

By Διατροφή, σνακ, Υγιεινή ΔιατροφήNo Comments

Λιγουρεύεστε πάντοτε παχυντικά φαγητά, ανθυγιεινά σνακ και τροφές που δεν ανήκουν στο διατροφικό σας πρόγραμμα; Ευτυχώς, υπάρχει επιστημονική εξήγηση και μπορείτε να βγείτε νικητές, χωρίς να υποκύψετε σε αυτές τις λιγούρες! Read More